The Times’ın haberine göre genellikle Arabica’dan daha ucuz olan robusta çekirdekleri, rekor fiyat artışlarına tanık oluyor. Vietnam ve Brezilya gibi önemli üretici ülkelerdeki hava durumu endişeleriyle fiyatlar arttı.
KURAKLIĞIN ARDINDAN YAĞMUR FIRTINASI
Daha ucuz olan robusta çekirdeğinin en büyük üreticisi olan Vietnam’da, kahve yetiştirilen bölgeler kuraklıkla mücadele etti. Hasat zamanında şiddetli yağmur yaşandı. Bu durum, robusta üretiminin azalmasına ve fiyatının Arabica’ya yaklaşmasına neden oldu. Sonuç olarak, birçok kahve şirketi daha kaliteli Arabica çekirdeklerine yönelerek talebi ve dolayısıyla fiyatı artırdı. Brezilya gibi önemli bir Arabica çekirdeği üreticisi de uzun bir kuraklık dönemi geçirerek ülkeden gelecek arz konusunda endişelere yol açtı.
‘EĞİLİMİN BİR SÜRE DAHA DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR’
Kahve, ham petrolün ardından dünyanın en çok ticareti yapılan ikinci emtiası ve popülaritesi artıyor. Çin’deki tüketim son on yılda iki katından fazla arttı. S&P Global Commodity Insights’ta kahve fiyatları analisti olan Fernanda Okada, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Talebin yüksek seyretmeye devam ettiği ve stokların düşük seviyelerde olduğu göz önünde bulundurularak, kahve fiyatlarındaki artış eğiliminin bir süre daha devam etmesi bekleniyor” dedi.
The Guardian’a göre, önde gelen markaların sahibi Nestlé, artan çekirdek fiyatlarını dengelemek için fiyatları yükseltmeye ve paket boyutlarını küçültmeye devam edecek.
the Grocer dergisine göre, İngiltere’deki süpermarketlerde Nescafé Original hazır kahvesinin fiyatı bir önceki yıla göre %15 arttı. Yaz aylarında Lavazza, kahve fiyatlarının yüksek kalacağını ve tedarik zincirleri üzerindeki baskı nedeniyle 2025 yılına kadar düşmeyeceğini açıkladı. Şirketin başkanı Giuseppe Lavazza, “Fiyatlardaki şu anki trendin ötesinde büyük bir artışı daha önce hiç görmedik. Kahve tedarik zinciri dramatik bir şekilde baskı altında” dedi.
TÜRK KAHVESİ UNESCO’YA
Türk kahvesi, 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındıktan sonra ulusal ve uluslararası alanda büyük bir farkındalık kazandı.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girdikten sonra Türk kahvesi, Türkiye’de ve dünya genelinde daha fazla ilgi görmeye başladı. Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, Türk kahvesinin kültürel miras listesine alınmasının, bu geleneksel içeceğin ulusal ve uluslararası farkındalığını önemli ölçüde artırdığını belirtmişti.
2013 yılında kabul edilen Türk kahvesi, bugüne kadar listeye giren ilk “kültürel içecek” olarak kaydedildi.
patronlardunyasi.com